Ph.D. MS Ed. LBA/BCBA-D

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Επαγγελματικό Βιογραφικό

Ο Δρ. Λαφασάκης έχει τιμηθεί και ευλογηθεί με την ευκαιρία να εξυπηρετήσει μη λεκτικά παιδιά με σοβαρό αυτισμό τα τελευταία 18 χρόνια ως επικεφαλής καθηγητής, θεραπευτής και επόπτης για αρκετά προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη Νέα Υόρκη. Είναι ψυχολόγος διδακτορικού επιπέδου, Board Certified Behavior Analyst-Doctoral (BCBA-D®), New York State (NYS) Certified Teacher in Early Childhood General & Special Education, Birth to Grade 2 and a NYS Licensed Behavior Analyst.

Για 5,5 χρόνια, ο Δρ. Λαφασάκης διορίστηκε ως Συμβουλευτικός Κλινικός Διευθυντής παρέχοντας υπηρεσίες Ανάλυση Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς (ABA) στο Κέντρο Εκμάθησης Βρεφών και Παιδιών του Stanley Lamm Preschool, μέρος του Downstate Medical Center, State University of New York (SUNY) Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη. Για 13 χρόνια, ο Δρ. Λαφασάκης εργάστηκε στο Hospital Clinic Home Center, Inc., που βρίσκεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βρεφών του Kingsbrook Jewish Medical Center στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ως Εκπαιδευτικός Διευθυντής της ABA Services. Ο Δρ. Λαφασάκης είναι επίσης ο ιδιοκτήτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος / Κλινικός Διευθυντής της Kidz Choice Services, Inc., μια ιδιωτική υπηρεσία υγειονομικής περίθαλψης 100+ κλινικών στο Georgetown του Μπρούκλιν που παρέχει θεραπεία ΑΕΣ σε παιδιά με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές αναπηρίες καθώς και εκπαίδευση γονέων για τις οικογένειές τους.

Ο Δρ. Λαφασάκης είναι ο ιδιοκτήτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Saint Paul’s Autism Research & Training Academy (SPARTA), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού (501c3) με γραφείο στη Νέα Υόρκη και εδρεύει στην Επισκοπή του Ρεθύμνου στο νησί της Κρήτης στην Ελλάδα. Ο Δρ. Λαφασάκης προετοιμάζει επί του παρόντος τις εφαρμογές της SPARTA στις Ηνωμένες Πολιτείες (Η.Π.Α.) και την Ελλάδα, μίσθωση γραφείων και γης, επαγγελματικούς λογαριασμούς και εκπαιδευτικό / θεραπευτικό υλικό για να ξεκινήσει αιτήσεις για έρευνα το καλοκαίρι του 2019. Η SPARTA αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση επιχορηγήσεων μεταξύ 2020-2022 και πιθανώς να αρχίσει να ζητά ερευνητικά θέματα μεταξύ 2022-2023. Η έρευνα του SPARTA θα περιλαμβάνει την εφαρμογή τρεχουσών και καινοτόμων πρακτικών θεραπείας ABA για μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι και στο σχολείο του παιδιού.

  • Ο Δρ. Λαφασάκης δημοσίευσε έρευνα ως πρώτος συγγραφέας για την εκπαίδευση γονέων στο περιοδικό Journal of Applied Behavior Analysis (JABA) το 2007.
  • Το 2008, το έργο του δημοσιεύθηκε σε ένα βιβλίο με τίτλο «Πώς να διδάξετε λεκτική συμπεριφορά» από τον Δρ. Peter Sturmey.
  • Ο Δρ. Λαφασάκης δημοσίευσε το δεύτερο χειρόγραφό του το 2010 στο Behavioral Interventions (BI) σχετικά με τη διδασκαλία δεξιοτήτων φωνητικής εντολής (π.χ. αίτημα) σε μη λεκτικά παιδιά με αυτισμό.
  • Μια μελέτη που διεξήχθη από τους Λαφασάκη, Τόμας, Ρόσι και Τούρσενοβιτς με τίτλο «Εκπαίδευση γονέων για τη διδασκαλία φωνητικών νοημάτων στο σπίτι: επιπτώσεις στην απόκτηση και γενίκευση της διδασκαλίας των γονέων και της σωστής απόκρισης του παιδιού» βραβεύτηκε στην πρώτη θέση στο New York State Association for Behavior Analysis 21ος ετήσιος διαγωνισμός διαγωνισμού διδακτορικού ερευνητικού βραβείου σπουδαστών στο Saratoga Springs της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο του 2010.
  • Το 2016, ο Δρ. Λαφασάκης δημοσίευσε το τρίτο του χειρόγραφο στο περιοδικό Journal of Autism & Developmental Disorders (JADD) σχετικά με τη διδασκαλία δεξιοτήτων skateboard σε έναν έφηβο με σοβαρή ASD.
  • Το έργο του στο JABA, το JADD καθώς και το BI έχει αναφερθεί σε περισσότερα από 150 επιστημονικά περιοδικά με κριτές και πάνω από 14 βιβλία.

  • Το 2019, ο Δρ. Λαφασάκης και ο στενός συνάδελφός του Δρ. Μπέντζαμιν Τόμας δημοσίευσαν δύο χειρόγραφα στη θεραπεία αυτισμού και την εκπαίδευση του προσωπικού στο International Journal of Developmental Disabilities and Journal of Child and Family Behavior Therapy.
  • Η έρευνα του Δρ. Λαφασάκη έγινε αποδεκτή από αρκετούς κρατικούς νομοθέτες στις ΗΠΑ ως συνιστώμενες πρακτικές για τη διδασκαλία δεξιοτήτων ομιλίας / επικοινωνίας σε μη λεκτικά παιδιά με ASD. Ο Δρ. Λαφασάκης είναι προσκεκλημένος παρουσιαστής σε τοπικά, εθνικά και διεθνή συνέδρια για τη θεραπεία του αυτισμού, τις αναπτυξιακές αναπηρίες και το ABA. Ο Δρ. Λαφασάκης είναι προσκεκλημένος κριτικός επισκεπτών για το JABA και επί του παρόντος ασχολείται με αξιολόγηση από ομοτίμους για το JADD.

Ο Δρ. Λαφασάκης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Ιατροδικαστική Ψυχολογία από το John Jay College of Criminal Justice, του City University of New York (CUNY). Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο ABA από το Queens College CUNY και μεταπτυχιακό στη γενική και ειδική αγωγή στην πρώιμη παιδική ηλικία, Birth-Grade 2, από το Touro College. Για 2½ χρόνια, ο Δρ. Λαφασάκης ήταν διδακτορικός φοιτητής στη διδακτορική διαδικασία Ψυχολογίας και Ανάλυση Συμπεριφοράς Ph.D. πρόγραμμα στο The CUNY Graduate Center. Με τη γέννηση του γιου του, ο Δρ. Λαφασάκης αποφάσισε να μετακομίσει σε διαφορετικό διδακτορικό πρόγραμμα και απέκτησε διδακτορικό στην Κλινική Ψυχολογία (Licensure Track) στο College of Social and Behavioral Sciences στο Walden University. Ο Δρ. Λαφασάκης έχει διδάξει ως αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο College of New Rochelle στη Νέα Υόρκη και υπήρξε προσκεκλημένος λέκτορας στο Brooklyn College CUNY και στο Queens College CUNY.

Ο Δρ. Λαφασάκης είναι υποστηρικτής του αυτισμού και εξυπηρετεί κυρίως οικογένειες στη Νέα Υόρκη παρέχοντας στους γονείς υποστήριξη μέσω της διαδικασίας ειδικής εκπαίδευσης.

Προσωπικό Βιογραφικό

Ο Μιχαήλ είναι ο πρώτης γενιάς γιος της Μαρίας και του Γιώργου Λαφασάκη, οι οποίοι μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ελλάδα τη δεκαετία του 1960. Ο Μιχαήλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε ως Ελληνορθόδοξος Χριστιανός. Ο Μιχαήλ είναι παντρεμένος με μια αξιοθαύμαστη γυναίκα που ονομάζεται Έρικα και έχει 3 υπέροχα παιδιά: τον Τζορτζ Εμμανουήλ (Ηλικία 8), τον Μιχαήλ Άγγελο (Ηλικία 3) και τη θετή κόρη Ναταλία (Ηλικία 23).

Τον Ιούλιο του 1992 σε ηλικία 16 ετών, ο Μιχαήλ ήταν θύμα βίαιου εγκλήματος που προκάλεσε πλήρη παράλυση ολόκληρης της δεξιάς πλευράς του σώματός του, η οποία προκάλεσε επίσης ολική απώλεια ομιλίας και ακοής στο δεξί του αυτί. Ενώ ο Μιχαήλ βρισκόταν στο νοσοκομείο για 30 ημέρες, οι γιατροί του του είπαν ότι δεν θα έκανε ποτέ τίποτα από αυτά που έκανε πριν, όπως ομιλία, περπάτημα, κολύμπι, ρίψη μπάλας ή βόλτα με skateboard. Παρά τα συναισθήματά του για πλήρη καταστροφή, ο Μιχαήλ ήταν αποφασισμένος να βελτιωθεί και να αποδείξει ότι οι γιατροί του κάνουν λάθος.